24 Ocak 2014 Cuma

V. Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı yaklaşıyor.


Türkiye'de Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim alanında,  farklı sektör ve çeşitli pozisyonlarda çalışan profesyonellerin bir araya geldiği; Bilgi Teknolojileri alanında yönetişim, risk ve uyumluluk konularındaki güncel konuların tartışıldığı etkinliklerin ikincisi hariç hepsine katılma fırsatım olmuştu. Hatta gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki kariyerime denetim alanında yön vermeme bu konferansların etkisi büyüktür.

Bu yazımda konferans serisinin gelişimini ve çeşitli paydaşlar açısından önemini değerlendirmeye çalışacağım.

Konferansların ilki Ankarada 2-3 Aralık 2010 tarihlerinde geniş bir katılım ile gerçekleştirilmiştir. Ankarada olmasının da etkisiyle kamu kurum ve kuruluşlarında Bilgi Teknolojileri profesyonelleri yanı sıra özel sektör temsilcilerinin de bulunduğu etkinliklerde BT Yönetişim ve Denetim açısından kamu kurumları ve bankalar, BT Yönetişim ve Denetiminde son gelişmeler, İç denetim ve Bilgi Teknolojileri arasındaki ilişkiler, bağımsız denetim kuruluşları ve Bilgi Teknolojileri Denetimi konuları detayları ile ele alınmış, ValIT, COBIT, ITIL, ISO27001 ve BS25999 çerçeve ve standartların alanında uzman kişiler tarafından tanıtımı yapılmıştır.

Sonraki seriler İstanbulda gerçekleştirilmiş, etkinliklerin İstanbula alınması ve ülkemizde Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim faaliyetlerinin finans sektörünün öncü olması sebebiyle bankalar başta olmak üzere sigorta, belediyeler, üniversiteler, telekominikasyon şirketleri ve kamu kurum ve kuruluşlarından geniş yelpazede bir katılım gerçekleşmiştir. Alandaki temel gelişmelere ek olarak, Bilgi Teknolojileri Yönetim ve Yönetişimine yönelik fayda sağlayacak her konu etkinliklerde tartışılmıştır. Standart ve çerçevelerdeki son değişiklikler, değişikliklerin etkileri, alana yönelik sertifikasyon süreçleri ve kariyer olanakları hatta ve hatta BT Denetçilerine yönelik sosyal beceriler konuları dahi etkinliklerde masaya yatırılmıştır. Etkinliklerdeki katılımcı ve konulara ilişkin detaylı bilgiyi http://www.btyd.org.tr adresinde bulabilirsiniz.

Etkinliklerin kuşkusuz en önemli yanı Bilgi Teknolojileri alanında faaliyet gösteren profesyonelleri bir araya getirmesi ve geniş bir etkileşim ortamı sunmasıdır. Katıldığım etkinliklerde kariyer planımda bana katkı sağlayan, sektörü ve sektör dinamiklerini öğrenmeme yardımcı olan, bilgi ve tecrübelerinden istifade ettiğim ve şu anda ISACA İstanbul çatısı altında çalışma fırsatı bulduğum değerli isimlerle tanışma fırsatı bulmuştum.

Buradan hareketle yönetişim ve denetim profesyonellerin yanı sıra Bilgi Teknolojileri yönetim profesyonelleri, akademisyenler ve öğrenciler açısından etkinlikleri değerlendirmeyi faydalı görüyorum.

Gerek özel, gerek kamu kesiminde, Bilgi Teknolojileri yönetim ve işletim faaliyetlerinde görev alan profesyoneller açısından BT yönetim faaliyetlerinin iyileştirilmesini, güvenliğinin artırılmasını ve sürekliliğinin sağlanmasını amaçlayan çeşitli standart ve çerçevelerin çeşitli sektörlerdeki uygulamalarının ve konulara ilişkin son gelişmelerin etkinliklerde paylaşılmasının ilgili profesyonellerin kendi uygulamalarını değerlendirebilmeleri, gelişmelere göre yön haritalarını belirleyebilmeleri noktasında etkinliklerin faydalı olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında denetim açısından nasıl bir bakış ile değerlendirildiklerini bilmeleri faaliyetlerinde iyileşmeye yönelik aksiyon almalarında yönlendirici etkiye sahip olacaktır.

Akademisyenler açısından değerlendirildiği zaman alana ilgi duyan akademisyenlerin çalışmalarında ortak çalışabilecekleri uygulayıcılar ile bir araya geldikleri bir ortam oluşturuluyor. Uygulayıcıların gerek örnek uygulamalar, gerekse sektörü ilgilendiren gelişmelere yönelik paylaşımlarının alandaki akademik çalışmalar açısından önemli girdi üretebileceğini hatta ve hatta akademisyenlerin profesyoneller ile gelecekte gerçekleştirebilecekleri ortak çalışmalara zemin hazırlanabilecek bir ortam oluşturuluyor.

Öğrenciler açısından ise sektörü, uygulamalarını daha yakından tanıyabilmeleri, gelecekte kariyerlerine yön verebilmeleri açısından eşsiz bir etkileşim ortamı oluşturuluyor.
BTYD'yi geneli ile değerlendirmek gerekirse 2010 yılında başlayan etkinliklerin sektör ve faaliyet alanı açısından katılımcı çeşitliliğinin ulusal düzeyde bir etkinlikten uluslararası düzeye doğru yön aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Türkiye'nin önemli kamu kurum ve kuruluşları yanı sıra alanla ilgili dernekler tarafından desteklenen, bu yıl 6-7 Mart 2014 tarihleri arasında İstanbulda gerçekleştirilecek etkinliğe yönelik detay bilgi için http://www.btyd.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
 

0 yorum:

Yorum Gönder