Bu gün ise sosyal medya araçlarındaki savunmasız kullanıcılara yönelik bir paylaşımım ve bir kaç önerim olacak.
Öncelikle açık hedef şeklinde olan ve şu an listemde canlı canlı yapılan bir saldırıyı da hızlıca paylaşalım, uyarımızı yapalım. Yazıyı akabinde hızlıca güncelleyeceğim.
Saldırganımız arkadaşınıza ait hesabı ele geçiriyor. Sonrasında size onun ağzından yazdığı mesajlar ile sizden kontör ya da mobil ödeme sistemi üzerinden para istiyor. Genel yalan ise aynı; yolda kaldım, zor durumdayım, konuşamam vs. Lütfen bu tarz bildirimlere itibar etmeyiniz, arkadaşınızın telefonu var ise sizde acil irtibat kurup, durumu onaylatınız.
Şu anki canlı saldırı ise hesabı çalınan bir arkadaşımın hesabı üzerinden mobil ödeme sistemi üzerinden fayda elde etme amacı taşıyor. Bizim örneğimizde size direkt bkal50 (50 kontör miktarıdır burada) yazıp, 7979'a gönderip, gelen pini bana gönderir misin canım, yok yarışma yok bilmem ne dedikleri zaman itibar etmeyiniz. Sonrasında Türk oyunu olan Metin2'de sizden aldığı ve sizin gsm operatörünüz üzerinden yaptığınız ödemeden elde ettiği puanları oyun içerisinde kullanıyor. Belki de oyun içerisinde kontörleri satıp, nakite çeviriyordur. PIN hali hazırda Personel Identification Number (Kişisel Tanılama Numarası) demektir ve her hangi bir sisteme erişim talebi yapan kişinin gerçekte hesaba sahip kişi olduğunu doğrulama amacı taşıyan, artık ilkel kalmış bir yöntemdir. Kişisel bilgileri de lütfen ama lütfen paylaşmayınız.
Burada düşündürücü olan ise oyun gibi eğlence amaçlı mecraların dahi hırsızların hedefi içerisinde olmaları, belki de karşımızdaki saldırgan oyun içerisinde aşırı hırslanmış bir ufaklıktır. Her ne olursa olsun karşımızda bir sebepsiz zenginleşme ve kandırma mevcut. Bunun teknoloji ile yapıldığı düşünülürse direkt dolandırıcılığa doğru gidiyor iş. Şahsın arkadaşımın kişisel haklarına verdiği zarar ve sızdığı sistemden kişiye verdiği zarar ise cabası.
Basit saldırganların en çok kullandıkları yöntem ve hırsızlık metodu bu dur. İnternet kafelere kurdukları keylogger tarzı programlarla, gizli soru tahmin yöntemleri ya da rastlantısal ele geçirdikleri şifrelerle bu saldırıları gerçekleştirerek olabildiğince gelir elde etmeye çalışırlar.
Daha önceki benzeri bir olayda ise facebook hesabı ele geçirilen başka bir arkadaşımın listesindeki insanlara sıradan onun ağzından yazarak kontör talep etmişler, kontörlerin şifrelerini almış, insanları maddi zarar uğratmışlardı. Facebook hesabına hacklenen mail adresi üzerinden gelmişler ve maalesef mail adresindeki maillerin de bir güzel yedeklerini almışlardı. Tahmin edersiniz ki gelen mail kutusu kredi kartı ekstreleri, faturalar ve kişisel bilgi içeren başka mailleri barındırıyordu.
Öneriler kısmına gelince:
- Sosyal medya mecralarını kullanırken geliştiricisini bilmediğiniz uygulamaları kurmaktan kaçınınız. Facebook sizi kurduğunuz uygulamanın erişim yapabileceği bilgilere yönelik uyarmaktadır, uyarıları okumadan kabul etmeyiniz.
- Facebook üzerine paylaşılan ve sizi bir dış bağlantıya yönlendiren web sayfalarına dikkat ediniz. Özellikle bu tarz sayfalara kişisel bilgi, mail adresi, hele hele şifre vs girmeyiniz.
- Gelen linke tıkladıktan sonra sizi facebooktan çıktınız, şifrenizi tekrar giriniz tarzı uyarılara yönlendiren sayfalara dikkat ediniz. (Sizi kendi hazırladıkları tuzak sayfaya yönlendirip, şifrenizi alabilirler.)
- Internet kafa ya da umuma açık yerlerden şifrenizi girerken dikkatli olunuz, sanal klavye kullanınız. Mümkünse hesaplarınıza bu tarz yerlerden girmeyin. Girdiyseniz de DeepFreeze tarzı uygulamaların olduğu ve her seferinde ayarların başa döndüğünden emin olunuz.
- Şifrelerinizi internet üzerinden mail yoluyla vs paylaşmayınız. Çok özel durumlarda paylaşırsanız hemen değiştiriniz.
- Facebook, twitter gibi hesapların güvenlik ayarlarını biraz kurcalayıp, güvenlik seviyesini artırınız. Facebookun bilgisayar tanımlama ekranları vs vardı, bunları aktifleştiriniz.
- Bir mail adresinizi açamadığınız zaman şüphelenip, derhal mail adresinizle alakalı sosyal medya araçları hesaplarınızın ayarlarını değiştiriniz. Yeni bir mail adresi tanımlayınız.
- Arkadaşlarınız ile konuşurken, sizden talepte bulundukları anlarda arkadaşınızı doğrulayınız. Telefon ile ulaşınız ya da özel bir kaç soru sorup, cevap isteyiniz.
- Hesap şifrelerinizi belirli aralıklarla değiştiriniz.
- Kafe, restoran gibi yerlerin kablosuz ağlarını kullanıyorsanız mümkünse internet bankacılığı gibi hizmetleri kullanmayınız. Korunmaya yönelik ayarları yapılmamış bir ağ üzerinden bilgileriniz alınabilir. Şifreleriniz okunabilir. Ben özellikle kafeleri çok tehlikeli buluyorum.
Başkaları tarafındna tasarlanmış, güvenlik açıklarını bulup, sunan bir sürü hazır araç internet üzerinde mevcut. Geçenlerde modem üzerinden Whatsapp mesajlarını çözen aracı bile bir yerlerde görmüştüm. Canı sıkılan 15 yaşındaki bir çocuk dahi, güvenlik ayarları yapılmamış bir modem üzerine tuzak kurup, avlarını bekleyebilir. Çalıştırılan bilgisayarlarda geçmişte girilmiş şifreleri bulup, okuyan; ağ üzerinden şifre dinleyip çözen yazılımlar da cabası. Olağanüstü durumlar için tasarlanmış bu yazılımları kötü amaçlar için kullanan hırsızlar size özel ve gelir elde edebilecekleri bilgileri kullanabiliyorlar.
Günümüzde Facebook üzerinden banka şubeleri bile açılmışken, mobil ödeme sistemleri bu derece yaygınlaşmışken, cephe her geçen gün genişliyor iken biz kullanıcılara düşen sorumluluk dikkatli olmak ve şüphe içeren durumları yetkililer ile paylaşmaktır.
Güvenle kalın.